Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z dorsza z pomidorami i oliwkami

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 szklanka  buliony rybnego
  • ¾ szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki kaparów
  • ¾ łyżeczki zgniecionego czerwonego pieprzu
  • 1 pomidor
  • bazylia, oregano, czosnek – do smaku
  • 10 pokrojonych oliwek bez pestek


Sposób przyrządzenia:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać rozdrobniony czosnek, chwilę smażyć mieszając (nie rumienić!), dodać bulion, wino, kapary, czerwony pieprz, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować 2 minuty. Do wrzącej zawartości patelni dodać obranego ze skóry pomidora, gotować powoli kolejne 3 minuty. Wywar przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać rybę i powolutku gotować jeszcze 5 minut. Przed podaniem udekorować oliwkami.

Bulion rybny

Pozostałe po filetowaniu resztki dorsza takie jak kręgosłup, płetwy, skóra, pozbawiony oczu i płatów skrzelowych łeb dokładanie wypłukać, zalać zimną wodą i powoli gotować około 2 godzin, przecedzić schłodzić. Jeśli bulion nie będzie klarowny dodać ubite na pianę białko jaja, wymieszać, podgrzewać powoli aż białko się zetnie, przecedzić przez bardzo gęste sito lub lniane płótno.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *