Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Filet z dorsza w pomidorach

Składniki:

  • 1 kg świeżego dorsza
  • 5 pomidorów
  • 25 dkg czerwonej obranej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 2 filiżanki oliwy
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzania:

Rybę spraw, umyj, wyfiletuj. Zagotuj wodę, włóż pokrojonego na kawałki filet z dorsza. Jeszcze raz doprowadź do wrzenia, podgrzewaj 2-3 minuty. Wyjmij i osącz. Pomidory obierz ze skórki, gotuj przez chwilę w oddzielnym rondelku, następnie przeciśnij przez praskę lub zmiksuj i przetrzyj przez sitko. W rondlu o grubych ściankach (a najlepiej w specjalnym glinianym naczyniu do zapiekania) rozgrzej oliwę. Podsmaż ząbki czosnku i posiekaną cebulę. Dodaj pomidory, posól i podgrzewaj 5 minut. Dodaj dorsza i szklankę bulionu. Paprykę pokrój w paski, dodaj do pozostałych składników i duś 15 minut. Podawać udekorowane zieleniną i ćwiartkami usmażonych pomidorów.

1 comment for “Filet z dorsza w pomidorach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *