Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fenkuł zapiekany

Składniki:

    • 2-3  duże główki fenkuł  (koper włoski)
    • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
    • 3 łyżki masła
    • ½ szklanki wytrawnego  wina
    • 1/3 szklanki tartego sera parmezan – opcjonalnie
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Bulwy fenku oczyścić, odciąć ich górną i dolną część, pociąć wzdłuż na plastry o grubości około 1 cm. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek  i po chwili podlać winem, chwilkę poddusić, dodać plastry fenku, przyprawić sola i pieprzem, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane fenkuły przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C. Jeżeli zdecydujemy się na użycie sera to po 20 minutach zapiekania potrawę posypać tartym serem i dokończyć zapiekanie. Podawać z pieczywem..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *