Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka szparagowa z pomidorami**

Składniki:

fasolkaszparagowazpomidorami8a.jpg

  • 500g fasolki szparagowej
  • 440g pomidorów z puszki
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki octu winnego ( czerwonego )
  • 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
  • 3 łyżki oliwek
  • pieprz
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Fasolkę ugotować, przepłukać zimną wodą ( zachowa ładny kolor ), przekroić na pół. Pomidory z puszki posiekać. Sok zachować.
Posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek usmażyć na oleju na brązowo. Posypać cukrem i poczekać , aż zrobi się karmel. Dodać ocet i gotować 1 minutę. Dodać pomidory z sokiem, bazylię, pokrojone oliwki i pieprz. Dusić ok. 5 minut. Dodać fasolkę, zagrzać i podawać udekorowane listkami bazylii.

2 comments for “Fasolka szparagowa z pomidorami**

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *