Składniki:
- 500g fasolki szparagowej
- 440g pomidorów z puszki
- 2 łyżki oleju z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki octu winnego ( czerwonego )
- 1 łyżka posiekanej, świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwek
- pieprz
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę ugotować, przepłukać zimną wodą ( zachowa ładny kolor ), przekroić na pół. Pomidory z puszki posiekać. Sok zachować.
Posiekaną cebulę i wyciśnięty czosnek usmażyć na oleju na brązowo. Posypać cukrem i poczekać , aż zrobi się karmel. Dodać ocet i gotować 1 minutę. Dodać pomidory z sokiem, bazylię, pokrojone oliwki i pieprz. Dusić ok. 5 minut. Dodać fasolkę, zagrzać i podawać udekorowane listkami bazylii.
2 comments for “Fasolka szparagowa z pomidorami**”