Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka szparagowa w zalewie z bobem

Składniki:

  • 2 kg fasolki szparagowej
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek cząbru
  • łyżka gorczycy
  • 2-3 zielone papryki
  • 2 kg bobu
  • kilka liści kapusty
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody


    Sposób przyrządzenia:

    Fasolkę umyć, oczyścić , usunąć końcówki, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki.  W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać 3 łyżeczki soli, wymieszać . Kapustę oczyścić i porwać na kawałki, ułożyć  na dnie wyparzonych słoiczków, dodać po gałązce cząbru i koperku oraz wymieszane warzywa, wsypać po kilka ziaren gorczycy. Wodę  zagotować z łyżką soli, wystudzić, zalać warzywa, odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie pasteryzować około 10 minut. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *