Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fantazyjne naleśniki z mięsem

Ciasto:

  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajka
  • sól do smaku

Farsz:

  • 1,5 szklanki pokrojonego w kostkę pieczonego mięsa kurczaka
  • 1 ugotowana na chrupko marchew utarta na grubej tarce
  • 1 mała, drobno pokrojona cebulka6 zielonych oliwek pokrojonych w kostkę
  • 3 łyżki majonezu
  • 20 blanszowanych listków szpinaku
  • kilka posiekanych listków sałaty


Sposób przyrządzenia:
Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie rozgrzać, delikatnie natrzeć kawałkiem słoniny, wlać ciasto i kolistym ruchem rozprowadzić go po patelni. Smażyć tak długo aż brzegi naleśnika będą odstawały od patelni, a wtedy używając łopatki lub podrzucaj odwrócić go i dopiec.
Wszystkie składniki farszu (z wyjątkiem szpinaku) wymieszać, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
Na każdym naleśniku rozłożyć listki szpinaku i przygotowany farsz zostawiając wolne brzegi. Założyć przeciwległe brzegi na nadzienie i zwinąć w rulon. Przed podaniem naleśniki polać roztopionym masłem i zapiec w gorącym piekarniku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *