Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eskalopki z rozmarynem

Składniki:

  • 40 dag cielęciny zadniej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • gałązki rozmarynu
  • plasterki cytryny

Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso pokroić na dość cienkie plastry, które lekko rozbić ręką po czym oprószyć je solą, pieprzem oraz mąka.
Następnie smażyć mięso na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła około 5 minut z każdej strony.
Po tym czasie mięso wyjąc a na tą samą patelnię wlać wino oraz sok z cytryny.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Trzymać jeszcze chwile na ogniu do zgęstnienia sosu po czym polać nim eskalopki.
Na sam koniec udekorować  gałązkami  rozmarynu oraz plasterkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *