Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Eskalopki cielęce z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg cielęciny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 dag pieczarek
  • 1 szkl bulionu grzybowego
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Mięso pokroić na duże kawałki, które obtoczyć w mace i usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
W między czasie na reszcie rozgrzanego tłuszczu przesmażyć posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki.
Wówczas przełożyć grzyby z cebulą do mięsa.
Zalać całość bulionem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 1, 5 godziny.
Pod koniec duszenia zagęścić śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *