Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem z pigwy

Składniki:

    • 1 kg oczyszczonej pigwy
    • 80 dkg cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Owoce na około 30 minut zalać lodowato zimną wodą. Tak przygotowane owoce obrać ze skóry, rozkroić, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić. Do szerokiego, grubościennego rondla przełożyć rozdrobnione owoce, podlać odrobiną wody, szybko doprowadzić do wrzenia, gotować do momentu aż kawałki owoców się rozgotują. Masę dokładnie rozetrzeć używając łyżki cedzakowej, dodając partiami cukier, aż masa zacznie wyraźnie gęstnieć. Wrzącą masę nakładamy do sterylnie czystych słoików, szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem, nakrywamy ściereczką i pozwalamy aby ostygły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *