Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem truskawkowy Justyny

I kolejny przepis na znakomity dżem truskawkowy pomysłu Justyny. Do jego wykonania będziesz potrzebować: truskawek, cytryny oraz cukru. 
 
Składniki:
  • 4 kg truskawek
  • 700 g cukru
  • 1 cytryna
  • 2 op żelfixu 3:1 

Sposób wykonania:

  1. Truskawki umyć, oderwać zielone szypułki i pokroić je na mniejsze kawałki.
    Zasypać je połową cukru i odstawić na 1 godzinę.
    Po tym czasie dodać resztę cukru oraz żelfix.
    Wlać jeszcze sok z cytryny.
    Całość postawić na ogniu cały czas mieszając, aż powstanie gęsty, szklisty dżem/.
    Gotowy przełożyć do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 1 minut.
     

Liczba porcji: —

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *