Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dżem cytrynowy Natalii

Mix kolorów i smaków. Znakomite przepisy na przetwory domowe. Dziś przepis na dżem cytrynowy Natalii. Do jego wykonania potrzebujesz: cytryn, cukru, laski wanilii oraz koniaku. 
 

Składniki:

  • 1 kg cytryn
  • 750 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 50 ml  koniaku
 

Sposób wykonania:

  1. Cytryny sparzyć wrzątkiem.
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do garnka i zasypać cukrem.
    Dodać jeszcze ziarenka laski wanilii i tak przygotowane cytryny odstawić na całą noc.
    Następnego  dnia postawić na małym ogniu i dusić przez około 1 godzinę.
    Po tym czasie dodać jeszcze koniak.
    Trzymać na ogniu do momentu, aż powstanie gęsty dżem.
    Gotowy przełożyć do wyparzonych słoików.
    Szczelnie zakręcić i pasteryzować około 15 minut.
    Przechowywać  w chłodnym i ciemnym miejscu. 
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *