Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dzyndzałki warmińskie

Składniki:


• 1kg mąki
• 1 jajo
• 0,5l wody
• 550g wołowiny
• 750g łoju wołowego
• 1 jajo
• 1 cebula
• sól, pieprz,
• majeranek
• 150g masła

Sposób przyrządzenia:
Z przesianej mąki, jaja i wody (ciepłej) zrobić miękkie ciasto, wyrobić je i pozostawić przykryte ściereczką, aby "odpoczęło".
Mięso zemleć, dodać oziębiony i posiekany łój, posiekaną cebulę, jajo i sól do smaku, pieprz i majeranek. Mięso dokładnie wyrobić.
Ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować i wycinać małe pierożki nadziewając je mięsem. Pierogi gotować w osolonej wodzie, podawać polane stopionym masłem lub śmietaną.

2 comments for “Dzyndzałki warmińskie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *