Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dzika kaczka w wiśniach

Składniki:

  • kaczka
  • 100 g słoniny
  • sól
  • pieprz
  • ćwierć łyżeczki tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 300 g wiśni
  • 1 łyżeczka mąki
  • ½ szkl. gęstej kwaśnej śmietany

    Marynata:

  • ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
  • ½ szkl. przegotowanej wody
  • sok i starta skórka z ½ cytryny
  • ćwierć łyżeczki tymianku
  • ćwierć łyżeczki cukru
  • 2-3 goździki
  • kawałek cynamonu
  • 1 mały listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 1 cebula

    Sposób wykonania:
    Składniki podane na marynatę dokładnie wymieszać ze sobą po czym doprowadzić do wrzenia, wówczas zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    Gdy marynata ostygnie zalać nią kaczkę ułożoną w kamionkowym garnku, odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce.
    Po tym czasie kaczkę wyjąć, ułożyć w brytfannie wstawić do rozgrzanego piekarnika i upiec, często polewając stopionym masłem.
    Po ok. 10-15 min pieczenia wlać do kaczki marynatę w której się moczyła i włożyć wydrylowane wiśnie.
    Gdy kaczka będzie miękka podzielić ją na porcję a do sosu dodać zasmażkę zrobioną z mąki przesmażonej na maśle.
    Całość wymieszać i przetrzeć przez sito, połączyć ze śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie porcję kaczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem, wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *