Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dzika kaczka w pomidorach z kawałkami jabłka

Składniki:

  • kaczka
  • sól
  • 100 g masła
  • 100 g słoniny
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 1 szkl. rosołu
  • 2 goździki
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 5 ziarenek jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 3 pomidory
  • 2 winne jabłka
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka mąki

    Sposób wykonania:
    Kaczkę gotować we wrzątku ok. 10 min po tym czasie odcedzić i naszpikować słupkami słoniny, oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na rozgrzanym maśle po czym przełożyć do rondla.
    Na tłuszczu ze smażenia kaczki zeszklić posiekaną cebule i startą na tarce włoszczyznę, wówczas przełożyć całość do kaczki.
    Wrzucić jeszcze korzenie, podlać rosołem i trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
    W między czasie jabłka oraz pomidory pokroić w ćwiartki i wrzucić do kaczki, dusić ok. 30 min.
    Następnie miękką kaczkę wyjąć i podzielić na porcję a do sosu dodać mąkę przesmażoną na maśle rozprowadzoną winem.
    Całość wymieszać, zgotować i przetrzeć przez sito.
    Doprawić do smaku solą, cukrem i włożyć kawałki kaczki, podgrzać.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Weronikę P

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *