Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszony węgorz w śmietanowym sosie

Składniki:

  • 1 kg węgorza
  • 50 g cebuli
  • 100 g włoszczyzny
  • 30 g mąki
  • 1/8 l śmietany
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • cytryna

    Sposób wykonania:

    Włoszczyznę obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać 1 litem wody i ugotować wywar.
    Wówczas go przecedzić i doprawić do smaku solą.
    Następnie węgorza odfiletować i pokroić na mniejsze kawałki, które włożyć do wywaru.
    Trzymać na małym ogniu około 25 minut.
    Po tym czasie zagęścić sos śmietaną wymieszaną z mąką.
    Jeszcze raz zagotować i doprawić do smaku solą oraz sokiem z cytryny.
    Na koniec posypać posiekanym koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *