Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszone mięso

Składniki:


• 1 kg mostku lub szpondra wołowego
• 2 łyżki oleju
• 2 cebule
• 1 łyżeczka soli
• 0.25 łyżeczki pieprzu
• 1 ząbek czosnku
• 1 mały listek laurowy
• 1.5 szklanki wrzątku
• 1 łyżka mąki

Sposób przyrządzenia:
Rozgrzać olej w dużym, szerokim, płaskim garnku, włożyć mięso, zmniejszyć ogień, smażyć pod przykryciem aż będzie rumiane z obu stron. Cebule obrać i posiekać, czosnek rozetrzeć, wrzucić do garnka, dodać warzywa, sól, pieprz i listek laurowy, wlać wodę, doprowadzić do wrzenia. Gotować pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, około 2.5 godziny. Mąkę rozprowadzić małą ilością wody, wlać do mięsa, mieszając gotować jeszcze około 10 minut.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *