Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszona wołowina z aromatem kawy

Składniki:

  • 700 g wołowiny
  • 2-3 cebule
  • 2-3 łyżki tłuszczu
  • 1 szkl. wody
  • 2/3 szkl. mocno zaparzonej kawy
  • łyżka mąki
  • ½ szkl. śmietany
  • 2-3 pomidory
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wołowinę pokroić w plastry, które lekko zbić tłuczkiem i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas oprószyć je solą oraz pieprzem i wrzucić do niej posiekaną cebulę.
    Całość podsmażyć po czym podlać wodą i dodać kawę.
    Trzymać na ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
    W między czasie sparzone pomidory obrać i pokroić w plasterki i dodać do mięsa.
    Na koniec podprawić mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody.
    Przed podaniem wymieszać jeszcze ze śmietaną.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Kinga Woźniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *