Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Duszna pręga z pieczarkami

Składniki:

  • 1 kg wołowej pręgi
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ l czerwonego wina
  • 2 łyżeczki sosu mięsnego w proszku
  • 12,5 dag pieczarek z puszki
  • 10 małych cebulek

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w plastry po czym oprószyć go solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    Następnie wlewać wino po ścianie rondla do mięsa.
    Wlać jeszcze zalewę z pieczarek oraz dodać sos w proszku.
    Pozostawić na ogniu pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas obracając.
    Na 30 min przed końcem duszenia dodać jeszcze małe cebulki a po 5 minutach dorzucić jeszcze pieczarki.
    Przed podaniem mięso wyjąć, ułożyć na półmisku a sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim mięso.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *