Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowy przekładaniec

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • ½ kostki masła
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 5 dag drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 szkl. mleka
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • jajko
  • cukier
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa

    Sposób wykonania:

    1. W ciepłym mleku rozpuścić pokruszone drożdże, mąkę oraz cukier puder, odstawić do wyrośnięcia.
      Wówczas dodać do rozczynu żółtka, sól, cukier puder oraz mąkę.
      Całość dokładnie wymieszać w trakcie dodając roztopiony tłuszcz.
      Powstałe ciasto podzielić na 3 części.
      Jedna wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
      Rozsmarować na nim warstwę  rodzynek wymieszanych z przesmażoną skórką pomarańczową i ponownie rozłożyć ciasto, rodzynki i znowu ciasto.
      Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać całość cukrem.
      Ciasto odstawić do wyrośnięcia po czym wstawić o piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 1,5 godziny.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *