Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowiec z bakaliami

Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • ½ kostki masła
  • 5 żółtek
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • ¾ szkl. mleka
  • skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy
  • jajko
  • bakalie

Sposób wykonania:

  1. W ciepłym mleku roztopić drożdże, wówczas dodać łyżkę mąki oraz łyżkę cukru pudru dokładnie wymieszać i odstawić.
    Gdy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka, cukier puder, skórkę z cytryny oraz sól.
    Całość dokładnie wymieszać po czym dodać mąkę oraz roztopiony tłuszcz.
    Ponownie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie 2/3 wyłożyć na dnie formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wyłożyć warstwę bakalii i przykryć resztą ciasta.
    Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.
    Odstawić do wyrośniecie po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *