Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drożdżowe hot-dogi

Ciasto:

  • 3 dkg drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru

    Reszta:

  • 8 parówek
  • ketchup
  • ok. 20-30 dag sera żółtego
  • ok. 20-30 dag pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • olej do podsmażenia cebuli
  • sól, pieprz do smaku
  • białko
     
     Sposób wykonania:

    Do przyrządzenia pizzy używam miski tupperware. Można jednak zagniatać ciasto ręcznie.
    Drożdże rozpuścić z cukrem. Dodać sól. Podgrzać olej z mlekiem. Do drożdży dodać jajko. Wlać mleko z olejem. Wymieszać wsypać mąkę.
    Jeśli przyrządzamy w misce tupperware wystarczy ja zamknąć i kolistymi ruchami miski wymieszać ciasto. Poczekać aż wyrośnie.
    W międzyczasie pokroić cebulę i gdy się zeszkli dodać pokrojone pieczarki. Doprawić wg uznania. Ser pokroić w plasterki długie i cienkie.
    Rozwałkować ciasto na stolnicy (w miarę okrągłe), przeciąć na pół, jeszcze raz na pół (jak na rogaliki)- tak, aby powstało 3 trójkątów. Na szerszym boku położyć parówkę i obłożyć ją serem i pieczarkami, na koniec polać ketchupem. Zawijać jak rogalika od boku z nadzieniem. Ułożyć na brytfance i posmarować białkiem. Piec jak ciasto drożdżowe na pizze ok. pół godziny (aż ładnie wyrośnie i zarumieni się)

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Magdalenę Paszek

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *