Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Drobiowe szaszłyki Marka

Dziś podajemy przepis na pyszne drobiowe szaszłyki przepisu Marka. Aby je wykonać potrzebujesz: piersi z kurczaka, oliwy z oliwek, octu winnego i soku z cytryny. 
 

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka 
  • 6 łyżek oliwki
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić.
    Następnie pokroić w dość dużą kostkę.
    Do miski przelać oliwę z oliwek, ocet winny oraz sok z cytryny.
    Wówczas wsypać cukier i dodać musztardę oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić kurczaka.
    Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
    Po tym czasie odsączyć mięso z nadmiaru marynaty.
    Nabijać je na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *