Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz z włoszczyzną

Składniki:

  • 4 dzwonki dorsza
  • cytryna
  • sos worcaster
  • sól
  • biały pieprz
  • włoszczyzna
  • 8 łyżek białego wina


Sposób przyrządzenia:

Sokiem wyciśniętym z połowy cytryny polać dzwonki ryby. Skropić je też sosem worcester i posypać solą. Drugą połówkę cytryny pokroić w plasterki. Marchewki, pietruszkę i selera pokroić w kostkę. Pora w średniej grubości krążki. Pokrojone warzywa oprócz pora przełożyć do naczynia. Wlać wino i 2 łyżki wody. Poddusić wszystko na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodać do nich pora i przyprawić solą i pieprzem. Mieszankę warzyw razem z wywarem przełożyć do formy żaroodpornej. Na warzywach ułożyć kawałki ryby i przykryć plasterkami cytryny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać przez około 25 minut. Po tym czasie danie gotowe do podania.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *