Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz w sosie wiosennym

Składniki:


  • 60 dag filetów z dorsza,
  • 1 pęczek dymki,
  • 3 żółtka,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 6 młodych liści szczawiu,
  • 2 łyżki rzeżuchy,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 10 dag masła,
  • przyprawa wegeta,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu estragonowego,
  • 150 ml śmietany kremówki,
  • sól,
  • świeżo zmielony biały pieprz i sok z cytryny.

Sposób przyrządzenia:
Filety opłukać, skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na trzech łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C. Białe części dymki obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, zalać octem, 1/4 szklanki wody, dodać wegetę. Zagotować, przyprawić pieprzem, odstawić. Żóltka ubijać z wywarem z dymki na parze, aż powstanie gęsty krem. Przestudzić, stale mieszając dodawać stopione i przestudzone masło. Zieleninę umyć, drobno posiekać lub zmiksować. Połączyć z sosem i śmietaną. Przyprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami, udekorowanymi cytryną i ziołami. Osobno podać sos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *