Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz w sosie pomidorowo-ananasowym

 

Składniki :

  • 50 dag filetów (bez ości) z dorsza lub z mintaja
  • puszka ananasów
  • mały świeży ogórek
  • 5-6 dymek
  • pół szklanki gęstego soku lub przecieru pomidorowego
  • garść kiełków sojowych
  •  kawałeczek świeżego imbiru lub szczypta sproszkowanego
  • 2 łyżki mąki
  • cukier
  • sól
  • olej do smażenia


Sposób przyrządzenia: 

Cebulki pokroić w ćwiartki, a ogórek w niedużą kostkę. Kiełki soi włożyć na chwilę do wrzątku, odcedzić. Rybę umyć, pokroić na nieduże kawałki, osuszyć, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz.
Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić cebulę. Dodać kawałki ananasa i ogórka, smażyć kilka minut na dość ostrym ogniu, cały czas mieszając. Wlać sok lub przecier pomidorowy, dodać kiełki sojowe, imbir i dusić razem 3 min. Pod koniec duszenia przyprawić do smaku cukrem i solą. Dodać rybę, i bardzo delikatnie mieszając, chwilkę razem podgrzewać. Jeśli trzeba, przyprawić jeszcze solą. Podawać z ryżem na sypko.
Przepis nadesłany na konkurs „Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta” przez Maria Jastrzębska
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *