Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz smażony w piwnym cieście

 

Składniki:

  • 4 dzwonka z dorsza
  • sok z1 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 300 ml piwa
  • 1 jajko
  • 15 dag maki
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

 

Sposób wykonania;
Dzwonka dorsza oprószyć solą, pieprzem i imbirem, skropić sokiem z  cytryny i natrzeć rozgniecionym czosnkiem.
Wstawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut.
W między czasie zmiksować piwo z dodatkiem jajka i mąki.
Ciasto powinno być troszkę gęstsze niż na naleśniki, również odstawić na 30 minut.
Po tym czasie filety pokroić na mniejsze kawałki, które zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *