Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz po małopolsku

Składniki:

  • 80 dag filetów z dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 szalotki
  • 2 pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 20 g masła
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety pokroić na 4 porcję, które skropi sokiem z cytryny i oprószyć zmielonym pieprzem po czym obtoczyć w mące.
    Następnie szalotki posiekać i zeszklić na oliwie z oliwek, wówczas włożyć rybę i trzymać na ogniu ok. 4 min. i posolić.
    W między czasie sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, którą ułożyć na filetach razem z rozgniecionym czosnkiem.
    Dodać jeszcze listek laurowy oraz połowę natki pietruszki.
    Zalać białym winem i dusić na małym ogniu ok. 12 min
    Miękką rybę wyjąć, ułożyć na półmisku a do sosu dodać masło.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim rybę.
    Przed podaniem  posypać pozostałą natką pietruszki.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *