Dorada w cytrusach po grecku*

1795
com_content.article
(Oddano 258 głosów z średnią 4.76 z 5)
Dorada w cytrusach po grecku*4.76 out of 5 based on 258 voters.


Cykl - przepisy mistrzów.
dorada4he.jpgSkładniki:

  • Filety z dorady - 400 g
  • Oliwa - 6 łyżek
  • Pomarańcze (cząstki bez skórki) - 3 szt.
  • Grapefruit (cząstki bez skórki) - 2 szt.
  • Cytryna (cząstki bez skórki) - 1 szt.
  • Sok z pomarańczy - 150 ml
  • Anchois drobno pokrojone - 50 g
  • Masło - 150 g
  • Pieprz, sól, cukier - do smaku
  • Bazylia pokrojona - 50 g
  • Mąka - 4 łyżki

Sposób przyrządzenia:
Rybę zamarynować w soku z cytryny i pomarańczy z dodatkiem bazylii przez około 20 min. Osuszyć, a następnie oprószyć w mące i obsmażyć na oliwie na złoty kolor. W ostatniej fazie smażenia wlać sok pomarańczowy, dodać anchois i chwilę gotować odparowując sok. Dodać masło, energicznie mieszając do uzyskania jednolitej majonezowej konsystencji. Na koniec dodać cytrusy i pokrojoną bazylię. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Autor: Piotr Murawski

Dodaj komentarz

Zabrania się dodawania linków


Kod antyspamowy
Odśwież

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi