Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowy budyń czekoladowy Adama

Pyszności na słodko. Dziś przepis na znakomity domowy budyń Natalii. Aby go wykonać potrzebujesz: mleka, czekolady i ekstraktu z wanilii. 
 

Składniki:

  • skladniki zamien
  • skladniki zamien
  • 500 ml mleka 
  • 2 łyżki cukru 
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii 
  • 30 g gorzkiej czekolady 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka przelać mleko, zostawiając około 1 szklanki. 
    Do odłożonego mleka dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii, kakao oraz czekoladę startą na wiórki.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Mleko w rondelku zagotować na małym ogniu po czym dodać resztę składników.
    Całość trzymać na małym ogniu energicznie mieszając, aż zacznie powstawać gęsty, jednolity budyń.
    Gotowy zdjąć z ognia i przełożyć do salaterek czy pucharków.
    Udekorować według upodobań np. startą czekoladą i owocami.
     

Liczba porcji: 4

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *