Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domowe gofry po polsku

 

Składniki:

    • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 kostki margaryny lub masła
    • 5 dag cukru
    • cukier waniliowy
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki śmietany lub mleka
    • skórka otarta z 1 cytryny lub pomarańczy
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • sól

Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć lub zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Do kremu maślanego, stale ucierając dawać po jednym jajku, a następnie pa łyżce mąki z dodatkami, startą skórkę cytrusową, a następnie po jednej łyżce śmietany. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Rozgrzać gofrownicę. Wylewać jednorazowo dwie łyżki wazowe ciasta. W gofrownicy każdy wafel piecze się 4 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *