Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Domek z piernika

Składniki:
Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 250g miodu
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 białka

Ponadto:

  • mak
  • wiórki kokosowe
  • barwniki spożywcze

Sposób przyrządzania:
Ciasto: Miód, cukier oraz masło wymieszać i zagotować. Dodać przyprawę do pierników, stale mieszając schłodzić. Przesianą mąkę połączyć z kakao, jajkiem i masą. Wyrobić gęste ciasto, pozostawić na noc pod przykryciem. Przygotować z kartonika foremki ścianę przednią o wymiarach ok. 7,5:11cm z wyciętym oknem o wymiarach ok. 2:2cm i drzwi o wymiarach ok. 3:2cm, tylną z dwoma oknami wymiary takie same jak ściana przednia i dwie boczna 7,5:7cm z 1 oknem z trójkątem o wysokości 4cm i podstawie 7cm i dach dwa prostokąty 13,5:7,5cm, ludzika, choinkę, spód itp. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,3cm i powycinać odpowiednie elementy domku. Piec ok. 15 minut w temp. 200`C.Upieczone elementy dekorować według uznania.
Lukier: Białka ubić, dodać cukier i miksować aż powstanie biały, jednolity likier. Lukier można połączyć z barwnikami spożywczymi.
Pomalowane części domku pozostawić do zastygnięcia na kilka godzin, a następnie skleić za pomocą gęstego lukru w następujący sposób, na krawędzie wszystkich ścian za pomocą tuby wycisnąć warstwę gęstego lukru. Skleić wszystkie ściany i pozostawić do zastygnięcia na ok. 2 godziny, a następnie nałożyć dach i pozostawić do zastygnięcia. Domek posypać wiórkami kokosowymi, a spód makiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *