Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Do konkursu

RÓŻOWA POKUSA

Składniki:

             -Szklanka mąki

             -4 duże jajka

             – 1/2 szklanki cukru

             -Płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli

Na masę:

             -1L kremówki(30 -proc.)

             -2-4 lyżki cukru

             -50 dag mrożonych malin

Ponadto:

             -tluszcz, szklanka słabej herbaty z cukrem i sokiem cytrynowym, perełki cukrow, listki

              melisy cytrynowej.

Bulion wegetariński z lanym ciastem

Składniki:woda 2 litrywłoszczyzna w słupkach 1 szklankamąka 0.5 szklankijajko 3 sztukiprzyprawyświeża pietruszka Sposób wykonania:Wodę gotujemy i wsypujemy włoszczyznę, przyprawiamy. Gotujemy za warzywa będą miękkie. Z mąki jajek i odrobiny wody mieszamy dość gęste ciasto. Ciast wlewamy na gotujący się bulion i chwilkę gotujemy. Przelewamy do miseczki i posypujemy pietruszka. Smacznego!Przepis nadesłany na konkurs „wiosenny konkurs…

Placek włoski-bakaliowy

 Składniki:
25 dag masła
25 dag cukru
5 jajka
2 łyżki kakao
cukier wanilinowy
100 ml mleka
30 dag maki
6 łyżeczek proszku do pieczenia
25 dag bakalii
5dag kandyzowanych owoców
syrop pomarańczowy

Sposób przyrządzenia:
Utrzeć masło na masę, dodając stopniowo cukier i żółtka i kakao, na końcu cukier wanilinowy i mleko, wymieszać. Dodać  mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z rozdrobnionymi bakaliami i ubitą piana z białek. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej i obsypane; mąką formy, piec ok. 1 godz. w temperaturze 180°C. Posmarować syropem wierzch ciasta, udekorować kandyzowanymi owocami.
Przepis nadesłano na konkurs Ekspresowy konkurs bakaliowy przez: Ewa Sidor

Muffinki truskawkowe z kokosową kruszonką

Składniki:
• mąka 38 dkg
• proszek do pieczenia 2 łyżeczki
• cukier brązowy 12 dkg
• jajka 2 sztuki
• mleko 250 ml
• olej 120 ml
• esencja waniliowa 1 łyżka
• truskawki 24 sztuki
• kokosowa kruszonka

Sposób przyrządzenia:
Łączymy mokre składniki muffinek z mokrymi a suche z suchymi. Mieszamy w osobnych miseczkach.
Wlewamy mokre do suchych i kilka razy mieszamy – mają być grudki. Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości i wtykamy w każdą pokrojone truskawki. Na górę dajemy kruszonkę kokosową.
Pieczemy 25 minut w temp. 200’c.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Filety z kurczaka z czubrycą

Składniki:
• filet z kurczaka 1 sztuka
• czubryca czerwona 1/2 łyżeczki
• czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
• sos worchester shire 1 łyżeczka
• sól do smaku
• jajko i bułka tarta do panierowania
• olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:
Mięso kroimy na pół centymetrowe kawałki – nie rozklepujemy ich . Doprawiamy je czubrycą, czosnkiem, sosem i solą – odstawiamy na noc. Panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na złoto. Podajemy z surówką i ziemniakami lub frytkami.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Czubryca Świetna przyprawa kuchni bułgarskiej.