Dip szpinakowo jogurtowy
Dip szpinakowo jogurtowy4.58 out of 5 based on 64 voters.
Składniki:
-
- 1 kg świeży szpinak
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 4 ząbki czosnku, drobno pokrojone (nieobowiązkowy)
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Szpinak dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obciąć szypułki, pokroić. W dużej patelni rozgrzać olej, zeszklić czosnek i cebulę, dodać szpinak, dusić na małym ogniu. Miękki przełożyć do miseczki, schłodzić w lodówce. Jogurt wymieszać z solą i pieprzem, (ubić mikserem) zalać nim zimny szpinak, zmiksować w blenderze. Mieszanka powinna być gęsta i jednorodna. Doskonale smakuje z chipsami, daniami z grilla itp.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Dorcia
- Szczegóły
- Kategoria: Dipy
- Opublikowano: sobota, 27, maj 2006 00:00
- Dorcia
- Majonezy
- Salsy
- Sosy pomidorowe
- Sosy Grzybowe
- Sosy czosnkowe
- Sosy pieczarkowe
- Sosy musztardowe
- Sosy beszamelowe
- Dipy
- Sosy serowe
- Winegret
- Dressing
- Sos Biały
- Sos ciemny