Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dietetyczny karp pod zieloną pierzynką

Składniki:

    • 20 dkg filet z karpia
    • ¼ główki kapusty włoskiej posiekanej
    • 2 grubo pokrojone cebule dymki
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka śmietany – alternatywnie
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę i dymkę obgotować w wodzie przez 3 minuty, odcedzić, obsączyć. Kapustę, cebulkę wymieszać, przyprawić, skropić oliwą. Na dnie płaskiego naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę z kapusty i dodatków, na niej umyty i przyprawiony filet z karpia. Zapiec przez 15 minut w piekarniku. Upieczonego karpia wyłożyć na półmisek, przykryć uduszoną kapustą. Przed podaniem polać śmietanką. Podobnie można przyrządzić karpia panierowanego, w tym przypadku karpia obsmażamy tylko na rumiano, dopiecze się w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *