Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czosnek marynowany

Składniki:

  • 3 kg czosnku
  • 5 goździków
  • 1 liść laurowy
  • 6 ziaren pieprzu
     

    Marynata:

  • na 1 l wody 2 łyzki soli
  • 2 łyżki cukru
  • ½ szkl. octu 10%
     

    Sposób wykonania:

    1. Z główek czosnku zdjąć jedna warstwę łusek po czym sparzyć je wrzątkiem i natychmiast polać zimną wodą.
      Następnie przełożyć je do słoików przesypując goździkami, pieprzem oraz liściem laurowym.
      Składniki podane na marynatę wymieszać ze sobą i doprowadzić do wrzenia po czym zalać czosnek.
      Pasteryzować około 10 minut od zagotowania.
      Po tym czasie wyjąć , odkręcić pokrywki i odstawić.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *