Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowy placek z sosem kokosowym

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 3 jajka
  • 3 łyżki czekolady w proszku
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło
  • bułka tarta

    Sos:

  • 2 łyżki budyniu o smaku waniliowym
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ kostki masła
  • 1 szkl. śmietanki
  • 100 g wiórków kokosowych
  • kieliszek likieru kokosowego

Sposób wykonania:

  1. Cukier utrzeć z dodatkiem jajek i masła, pod koniec dodać jeszcze czekoladę w proszku, mąką oraz proszkiem do pieczenia.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 45 minut.
    W między czasie zagotować mleko po czym wsypać wiórki kokosowe i odstawić na kilka minut.
    Następnie mleko przecedzić i ugotować na nim budyń z dodatkiem masła i cukru po czym wymieszać ze śmietanką i doprawić do smaku likierem.
    Ostudzonym polać ciasto po upieczeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *