Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowy budyń z cynamonem

Nie ma nic lepszego, niż przygotowanie domowego budyniu czekoladowego. Do jego wykonania potrzebujesz: czekolady, śmietanki, żółtek i cynamonu. 
 

Składniki:

  • 100 g śmietanki 30 %
  • 100 g żółtek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 20 g gorzkiej czekolady 
  • kawałek czekolady do dekoracji 

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać śmietanę.
    Trzymać na małym ogniu i zagotować.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i dodać do niego żółtka.
    Energicznie mieszać, aż żółtka połączą się ze śmietaną.
    Ponownie postawić na ogniu i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia..
    Następnie ponownie zdjąć z ognia i dodać cynamon, cukier oraz czekoladę połamaną na mniejsze kawałki.
    Mieszać, aż czekolada się rozpuści i wszystkie składniki połączą się ze sobą.
    Gotowy budyń przelać do pucharków czy salaterek.
    Na koniec posypać startą czekoladą. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *