Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowy budyń Tomka

Pyszny domowy budyń czekoladowy, bez chemii i konserwantów. Do jego wykonania potrzebujesz: kakao, mleka, masła, odrobiny cukru i mąki. 
 

Składniki:

  • kilka truskawek 
  • ½  łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ½  łyżki gorzkiego kakao
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła

Sposób wykonania:

  1. Do rondelka wlać mleko.
    Wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
    Następnie wsypać mąkę kukurydzianą i kakao.
    Całość mieszając podgrzewać na małym ogniu.
    Gotować do momentu, aż budyń zacznie gęstnieć.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia.
    Dodać do niego masło i energicznie wymieszać.’
    Następnie truskawki umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Część ułożyć na dnie pucharków.
    Zalać je budyniem.
    Wierzch również udekorować truskawkami.
    Budyń można podawać na zimno lub gorąco.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *