Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czekoladowe ciasto z brzoskwiniami

Składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • jajko
  • 2 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki aromatu rumowego
  • słoik brzoskwiń

    Sposób wykonania:

    1. Mleko zagotować razem z cukrem po czym dodać rozpuszczoną czekoladę, żółtka oraz jajka.
      Całość dokładnie wymieszać aby masa zgęstniała, wówczas dodać do niej migdały i aromat.
      Następnie ciasto lekko rozmrozić, pokroić na dwa blaty i ułożyć jeden na blasze skropionej wodą.
      Rozsmarować na nim czekoladową masę a na niej ułożyć kawałki brzoskwiń po czym przykryć drugim blatem ciasta.
      Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *