Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cytrynowa masa do tortu

Składniki:

  • 1 kostka masła,
  • 4 jajka,
  • 3 cytryny,
  • 25 dkg cukru.

Sposób przyrządzenia:
Cytryny wyszorować w gorącej wodzie. Wyjąć, w dwóch gęsto nakłuć powierzchnie igłą lub drewienkiem, trzecia odłożyć. 2 nakłute cytryny ugotować do miękkości, odlewając 2-3 razy wodę. Miękkie cytryny obrać i przetrzeć przez sito. Jajka ubić z cukrem w misce na parze na pulchna masę, zdjąć miskę z pary przekładając ja do naczynia z zimna woda i wystudzić masę ciągle ubijając. Masło utrzeć na piane, dokładnie połączyć z chłodną masa i przetarta cytryną i połączyć z masą do smaku.

1 comment for “Cytrynowa masa do tortu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *