Cynamonki
Cynamonki4.51 out of 5 based on 375 voters.
Składniki:
• 25 dag mąki
• 12 dag masła
• 12 dag dag cukru pudru
• 1 jajko
• szczypta soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 0.5 paczki proszku do pieczenia
Sposób przyrządzenia:
Przesianą mąkę posiekać z masłem (oziębionym w lodówce), dodać cukier puder i sól, wymieszać. Wbić jajko, dodać cynamon, wyrobić. W trakcie wyrabiania dodać proszek do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować na placek grubości około 0.5 cm, pokrajać na niewielkie prostokąciki lub wykrawać foremkami ciasteczka o dowolnych kształtach, układać na wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką blasze, nakłuć widelcem i upiec w średnio gorącym piekarniku. Podawać do herbaty i kompotów.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier
- Szczegóły
- Kategoria: Ciastka
- Opublikowano: wtorek, 10, maj 2005 00:00
- Xawier