Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g cielęciny
  • 150 g pieczarek
  • 2 cebule
  • por
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • ¾ szkl. białego wytrawnego wina
  • ½ szkl. bulionu
  • 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżeczka rozgniecionego czarnego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • łyżka koniaku
  • 2-3 łyżki śmietany

Sposób wykonania:

  1. Mięso pokroić w kostkę i przesmażyć go na rozgrzanym oleju, wówczas dodać masło, posiekaną cebulę oraz pieczarki pokrojone na plasterki.
    Wymieszać i przez chwilę smażyć po czym oprószyć mąką, wlać wino i trzymać na ogniu ok. 4-5 min, wówczas dodać połowę posiekanej natki pietruszki, pokrojonego pora, tymianek, gałkę, sól oraz wlać bulion.
    Całość wymieszać i pozostawić na ogniu ok. 45 min.
    Pod koniec duszenia dodać śmietanę oraz koniak, wymieszać i podgrzać.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *