Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina po grecku

Składniki:

  • 1,5 kg cielęciny bez kości
  • 2 kg pigwy lub kwaśnych jabłek
  • 65 dkg pomidorów
  • 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. W grubościennym rondlu rozgrzać masło i olej, obrumienić na nim kawałki mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę, dodać do rondla. Dusić mieszając aż połowa wytwarzającego się sosu odparuje. Jabłka lub pigwę obrać, pokroić na ósemki, dodać do duszącego się w rondlu mięsa, dusić aż cały powstały sos odparuje, a składniki zmiękną. W razie potrzeby podlewać wodą, przyprawić. Podawać z białym pieczywem lub ziemniakami.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kasia D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *