Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina faszerowana morelami

Składniki:

  • 50 g suszonych moreli
  • 1 winne jabłko
  • 1 cytryna
  • 50 g czerstwego chleba (bez skórki)
  • 1 jajko
  • 1,2 kg łopatki cielęcej bez kości
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietanki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Morele zalać wodą, gdy namokną, obrać i pokroić w kostkę po czym dodać do nich obrane jabłka również pokrojone w kostkę.
    Dodać jeszcze sok wyciśnięty z całej cytryny, skórką startą ½ cytryny oraz jajko i chleb.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie mięso przekroić aby powstała kieszeń, którą napełnić farszem.
    Spiąć otwór wykałaczkami i oprószyć całość solą oraz pieprzem.
    Ułożyć mięso w brytfannie z rozgrzanym olejem, zarumienić po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 1,5 godz. w trakcie pieczenia smarując miodem.
    Miękkie mięso wyjąć i usunąć z niego wykałaczki a do sosu z pieczenia wlać bulion oraz śmietankę.
    Całość wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotować ok. 5 min.
    Pieczeń pokroić w paski, polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *