Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina duszona ze śliwkami

Składniki:


  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 15 dkg suszonych śliwek bez pestek
  • 1 szklanka piwa
  • 5 łyżek masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim mięso, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śliwki pokroić w paski, dodać do mięsa. Piwo wymieszać z cukrem i podlać nim mięso.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, mięso polewać sosem. Podawać na półmisku polane sosem, przybrać oliwkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *