Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina duszona w białym winie

Składniki:

  • 1 kg mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kieliszek białego wytrawnego wina

Sposób wykonania:
Oczyszczone mięso natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i czosnek przeciśniętym przez praskę.
Następnie zarumienić mięso ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
Wówczas zalać go szklanką gorącej wody i dusić pod przykryciem około 2 godzin.
W trakcie duszenia obracać mięso i podlać wodą.
Pod koniec duszenia wlać kieliszek białego wina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *