Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z suszonymi śliwkami i rodzynkami

 

Składniki:

  • 400 g suszonych śliwek
  • 125 g rodzynek
  • 250 g mąki
  • 400 ml mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Śliwki i rodzynki zalać wodą i odstawić na 30 minut.
    Po tym czasie odcedzić je, usuwając ze śliwek pestki.
    Następnie jajka ubić na jednolita masę po czym dodać do nich przesianą mąkę, sól oraz cukier,.
    Gdy składniki się polaczą, nie przerywając mieszania wlewać stopniowo mleko.
    A na sam koniec dodać jeszcze śliwki i rodzynki.
    Powstałe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 1 godziny.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *