Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z rabarbarem Marzeny

 

Składniki:

  • 25 dag mąki
  • ½ kostki masła
  • ½ szkl cukru
  • 1 jajko
  • ½ szkl wody
  • szczypta soli
  • 1 kg rabarbaru
  • 3/4 szkl cukru
  • tłuszcz
  • cukier puder

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać razem z sola oraz cukrem po czym dodać masło i razem posiekać.
    Wówczas wbić jajko i dodając odrobinę wody zagnieść gładkie ciasto.
    Uformować  z niego kulę, która owinąć w filię aluminiowa i wstawić do lodówki na godzinę.
    Po tym czasie wyjąc z ciasto z lodówki, cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno okrągłej  formy.
    Wcześniej formę posmarować tłuszczem.
    Następnie umyty rabarbar pokroić w drobne kawałki i rozłożyć na cieście.
    Posypać go cukrem pudrem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 40 minut.
    Po upieczeniu jeśli ciasto jest zbyt kwaśne można jeszcze raz posypać cukrem pudrem.

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *