Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto z jagodami Karoliny

Szybkie i oryginalne pomysły na ciasta. Dziś przepis na ciasto z jagodami przepisu Karoliny. Aby go przygotować potrzebujesz: jajek, mąki ,margaryny  i oczywiście jagód. 
 

Składniki:

  • 40 dag jagód
  • 7 jajek
  • 50 dag mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 250 g margaryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki gęstej kwaśniej śmietany

Sposób wykonania:

  1. Do margaryny wsypać cukier i cukier waniliowy.
    Razem utrzeć na puszystą masę.
    Wówczas nie przerywając ucierania dodać śmietanę.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dodać jeszcze żółtka.
    Na sam koniec cały czas ucierając dodawać partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Mieszać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę.
    Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.
    Na sam koniec wsypać jagody.
    Delikatnie przemieszać.
    Gotowe ciasto przelać do formy.
     Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *