Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciasto pachnące pomarańczami

Składniki:

  • kostka margaryny
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki świeżego soku z pomarańczy1/3szklanki cukru pudru
  • tłuszcz i mąka do foremki
  • szczypta soli

    Sposób przyrządzenia:
    Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie dodać sól, startą skórkę pomarańczową i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 60 minut. Gdy ciasto przestygnie wyjąć z formy. Sok z pomarańczy wymieszać z cukrem pudrem i nasączyć nim ciasto Odstawić w chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *